Markus Lehtinen

Lohja Soi

Markus Lehtinen

Markus Lehtisen kansainvälinen kapellimestarinura käynnistyi hänen saavuttaessaan jaetun voiton Pohjoismaisessa kapellimestarikilpailussa Tukholmassa 1987. Hänet kiinnitettiin pian Kööpenhaminan Kuninkaalliseen Oopperaan kapellimestariksi 1988–93 ja vuodesta 1992 hän on vieraillut säännöllisesti myös Tukholman Kuninkaallisessa Oopperassa osallistuen monille ulkomaanvierailuille mm. Kreikassa, Yhdysvalloissa ja Tsekissä.

Suomen Kansallisoopperassa Lehtinen on ollut kiinnitettynä 1985–88 ja 1992–97 ja sen jälkeen vierailevana kapellimestarina. Vuosina 1999-2002 Lehtinen toimi Jyväskylä Sinfonian ylikapellimestarina ja Malmön Sinfoniaorkesterin päävierailijana. Keväällä 1993 Lehtinen debytoi Hampurin Valtionoopperassa Prokofjevin Tuhkimo- baletin kapellimastarina. Hampurin vierailut ja balettiyhteistyö John Neumeierin kanssa ovat jatkuneetvuosittain. Vierailut saksalaisissa oopperataloissa ovat laajentuneet mm. Berliinin Deutsche Operiin.

Lehtinen tunnetaan myös liedpianistina, arvostettuina partnereinaan Raimo Sirkiä, Matti Salminen, Jaakko Ryhänen, Karita Mattila, Soile Isokoski, Jorma Hynninen, Tommi Hakala ja Monica Groop. Yhteistyö laulajien kanssa juontaa juurensa Savonlinnan Oopperajuhlille, jonka toimintaan Lehtinen on aktiivisesti ja monipuolisesti osallistunut 1980-luvun alusta lähtien.

Syksystä 2004 alkaen Markus Lehtinen on toiminut Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksen professorina. Hän oli myös Sibelius-Akatemian ensimmäisen talvifestivaalin, SibaFestin taiteellinen johtaja 2006. Lehtinen on aktiivisesti uudistanut oopperakoulutusta Sibelius-Akatemiassa ja luonut kansainvälistä yhteistyötä. Pedagogisista tehtävistä pitkäaikaisin on ollut toiminta Espoon musiikkiopistossa Tapiolan Nuorten Sinfonikkojen taiteellisena johtajana 1993–2006.

Markus Lehtinen esiintyy Lohja Soi -festivaaleilla:

la 11.8. klo 19 Iloista Operettia Laurentiussalissa
to 16.8. klo 19 Suuri Oopperagaala Laurentiussalissa

Liput Lohja Soi -esityksiin: NetTicket.fi