Tenordagarna heter nu Lohja Soi – Tonande Lojo

Lohja Soi

Tenordagarna heter nu Lohja Soi – Tonande Lojo

Lohja-Soi_maisema1

Tenordagarna heter nu Tonande Lojo

Tenordagarna i Lojo, en festival för klassisk musik på internationell nivå, har arrangerats sedan 2000 och har nu bytt namn. Det nya namnet på evenemanget är Tonande Lojo. Festivalutbudet har blivit mångsidigare när det gäller medverkande, musikstilar och platser för evenemangen. Avsikten är att det nya namnet ska svara mot denna utveckling.

Det två veckor långa Tonande Lojo erbjuder totalt 14 konserter 6–18.8.2018. Programmet inbegriper inte bara klassisk musik, utan även schlager, rock, jazz samt dans- och underhållningsmusik, och ytterligare uruppförandet av Guldlock och de tre björnarna, en musiksaga för barn. I år får festivalen återvända till sin hemmaplan, den renoverade Laurentiussalen, där hälften av konserterna ges. Andra scener för konserterna är Karislojo kyrka, Lojo museum, Lojo teater och Lojo torg. På våren startar Tonande Lojos schlagerkaraoke med kvaltävlingar på olika håll i staden.

Årets konstnär på festivalen är tenor Tuomas Katajala, som är ett färskt och eftertraktat namn på världens operascener. Tuomas Katajala framträder 6.8. På den inledande konserten för Tonande Lojo uppträder sopranen Helena Juntunen, Kamuskvartetten och pianisten Erkki Korhonen. Det mångsidiga programmet har sammanställts av Katajala och för även andra finländska toppnamn till Lojo; däribland sopranen Camilla Nylund, barytonen Tommi Hakala och basen Mika Kares.

Konserten Tenorrock på teaterns scen 9.8 låter besökarna höra den mångsidiga tenoren Tom Nyman, en av de mest efterfrågade oratorie- och passionstenorerna i Finland. Den här gången stiger han upp på teaterscenen för att rocka. Under studietiden uppträdde Nyman som gitarrist i ett rockband och han behärskar genren fortfarande.

På konserten Det finaste finländska – Merikanto 150 år 10.8 uppträder sopranen Johanna Rusanen-Kartano och Tommi Hakala ackompanjerade av Lojo stadsorkester under ledning av Hannu Norjanen.

I samarbete med Sibelius-Akademins opera framförs Glad operettmusik 11.8, och 17.8 uppför den finländska barockorkestern FiBO Singers och FiBO Players Händels Messias under ledning av Antti Tikkanen.

Festivalpublikens ständiga favorit, Stora Operagalan, bjuder 16.8 besökarna på scensamarbete mellan årets konstnär Tuomas Katajala och mezzosopranen Monica Groop, Camilla Nylund och Mika Kares 16.8. Lojo stadsorkester leds av Markus Lehtinen.

Festivalen når sin kulmen 18.8 med friluftskonserten Stjärnor och diamanter i museinatten, där solisterna Angelika Klas, Arja Koriseva, Annimaria Rinne, Fredi, Harri Kaitila, Hannu Lehtonen, Juha Pirinen och Antti Sarpila låter örhängen inom underhållningsmusik ljuda under ledning av Kimmo Leppälä och till ackompanjemang av Arriba! Big Band.

 

Biljetter: NetTicket.fi

Gruppbokningar: 044 374 1552, lohjasoi@lohja.fi